10 cím

 2016. január 18.       2 megjegyzés

Ciaossu!


Pár blogon láttam már mindenféle írós kihívásokat, a legtöbbjüket nagyon szívesen megcsinálnám, ha lenne időm rá. (Mit időm? Ha lenne életem!) Viszont az egyik ilyen kihívás első napjának feladata nagyon megtetszett, habár nem gondoltam, hogy sikerre tudom vinni - aztán meglepődtem magamon. A feladat 10 olyan történet címének leírása volt, amit szívesen megírnék. Ezek közül jó néhány kezdetleges fülszövegét olvashattátok, így most egy kicsit más irányból mutatnám be őket. ^^

1. Aljas nyolcas
HANGULAT
Aki ismerősöm a blogos facebook profilomon, az már jó néhány ehhez kapcsolatos információval találkozhatott, ugyanis a történet ötlete csúnyán befészkelte magát a tudatomba és egyáltalán nem hagy nyugodni. Műfaját tekintve sci-fi, középpontban az egyik szívszerelem tudományágam, a genetika, illetve a kimérák állnak. Egy kutatócsoport - aminek még nem találtam nevet - a nem túl távoli jövőben egy elbaltázott kísérlet következményeként létrejött és elszaporodott mutáns embereket vadásztatja le ember-állat kiméráival. A főszereplő lány, Jaylyn is egy közülük, ám egy sikertelen akciója utáni likvidálási parancs, illetve a legelső létrehozott - és halálra ítélt - kiméra miatt rá kell jönnie, hogy nem minden az, aminek látszik, és hogy a világ nem csak egy ketrecből áll. Köszönhetően ennek az ötletnek, az állat-mániám is felszínre törhet, és bár még nem kezdtem bele, nagyon érdekel, mit tudnék kihozni belőle. ^^

2. Utóirat: Nathaniel halott
HANGULAT
Ez a történet már a blogon is megjelent, illetve ha valaki olvasta a 10 napos anime kihívásom, ott is találkozhatott vele. Maga a főszereplő, Nate/Nathaniel ugyanis az egyik kedvenc animém, a Kuroko no Basket egyik kulcsszereplője mintájára, amolyan párhuzamként lett felépítve (a KnB-ről írt fanficem egyik mellékszereplője lett), később azonban önálló karakterré formálódott, aki saját történetet követelt magának. (Először csak egy novellát. De telhetetlen a kis szemét.) Nate multiplex személyiségzavarban szenvedő srác, akinek az egész élete csakis a győzelemből áll, viszont ha ezt elveszik tőle, bármikor összeroppanhat, az eredeti személyisége pedig feltörik belőle. A történetét levelek formában írja le egy lánynak, Brittany Bright-nak, és mindegyiknek ugyanaz a vége - a cím. Kivéve egynek. És itt kezdődik a történet. 
Bevallom őszintén, nagyon érdekelnek a pszichés betegségek, az, hogy valaki hogyan birkózik meg vele, milyen emberré válik miatta, milyen hatással van a környezetére, illetve az rá. És bár pont emiatt lenne nagy kihívás megírni, biztosan a közeljövőben fogom megvalósítani. 

3. A maffia csókja/Il Distruttivo/A Pusztító/Egy szál vörös rózsa
HANGULAT
Japán mellett hatalmas szerelmem Olaszország, imádom a kultúráját, a tájait, az ételeit, a történelmét, a maffia pedig egy olyan ága volt a dolognak, ami mindig is nagyon érdekelt. (Mint a Keresztapa.) Így egyszer mindenképpen írni akartam valamit a Cosa Nostrával a középpontban, az alapötlet pedig már jó pár éve megfogant bennem, és azóta is csak kisebb változtatásokon esett át. Bár az akció és némi romantika - habár inkább a testiségre megy rá - is bőven szerepet fog kapni benne, de inkább a maffián belüli konfliktusokra szeretném kihegyezni, az egyes családok összetartására vagy épp ellenségeskedésére. Az olyan dolgokra, amik a vértől és a rengeteg illegális ügylettől nem látszódnak, csak a vezetők tudják, mi van a háttérben. Remélem, a főszereplő, Mira, illetve a két - amerikai és olasz - maffiózó hozzásegít majd ehhez. (És nem, nem szerelmi háromszög gyanús. Szimplán azért, mert utálom a szerelmi háromszögeket.)

4. Researching Honey
HANGULAT
A Catching Sunshine után egy nagyon rövid, alig pár - pontosan hét - fejezetes történetet, azaz Sunny húgának, Honeynak a történetét szeretném megírni. A lány karakterét a kedvenc sorozatom egyik karaktere, a kocka biológus, Cosima ihlette, és akárcsak az Aljas nyolcasban, úgy itt is nagy szerepe lesz a tudománynak. Azonban itt a savantok DNS-ére, a lélektársi kapcsolatok miértjére lesz helyezve a hangsúly, avagy valami olyanról fogok írni, ami nem is létezik, és nem is lehet túl hitelesre venni, tekintve, hogy a DNS legnagyobb része még felfedezetlen a mai világ előtt. És természetesen mindezt egy inkább aranyosnak és tipikusnak nevezhető, "nagy testvérétől" eltérően mindenféle akciótól mentes romantikus keret veszi körül, melynek középpontjában egy skandináv fiú áll, akinek gőze sincs arról, hogy miért tud láthatatlanná válni.

5. Visszhang
HANGULAT
Hogy mikor is kezdtem el rajongani a kalózokért? Valamikor általánosban, amikor egy irodalmi versenyen a nyereményem egy kalózokról szóló regény volt. Éppen ezért már nagyon régóta szeretnék egy ilyen történetet írni, elhelyezve egy fantasy világban, ahol az elengedhetetlen szirének mellett sárkányok is felbukkannak. (Mert sárkányok mindenhova kellenek. Sárkányok léteznek. És imádom a sárkányokat. Pont.) Főszerepben egy lázadó hercegnő, Titania, rövidítve Nia és hűséges feketepárduca áll, akik a lány furcsa látomásait követve kötnek ki egy kalózhajón, sok más vele egycipőben járó, különc figura társaságában. Azonban a kaland és a fantázia kibontakoztatása mellett nagy hangsúly kerülne az anya-lánya kapcsolatra is. Mivel a szűk családi körömet egyedül anyukám jelenti számomra, ez a kapcsolat különösen fontos nekem, és mivel egy-egy történetben szeretem kidomborítani az egyes emberi kötelékeket (már amelyikben szükségesnek érzem), így ezúttal ennek jött el az ideje.

6. Chasing the Twins
HANGULAT
Ismét egy fanfiction, azonban az eddig nem volt publikus, hogy ennek is köze van a Lélektársak trilógiához (mert ebből jóóó sok mindent ki lehet hozni :'3). Ha a Visszhangban anya-lánya kapcsolat volt, akkor ebben testvéri, illetve komplett családi kapcsolatok. A főszereplő fiú-lány ikerpárból a lány megtalálja a lélektársát, aki viszont nem az az édes, törődő pasi, akinek látszik, a komplett família pedig hirtelen egy koreai bűnszervezet célkeresztjében, majd a Benedict családdal való különleges kapcsolatuk lévén (mert természetesen ők sem hiányozhatnak!) egy tanúvédelmi program közepén találják magukat. A történetben nagy hangsúly lesz az utazáson is, illetve különböző, egymástól teljesen eltérű kultúrájú tájak látogatásán - gyakorlatilag minden olyan hely meg lesz jelenítve, amikbe valaha beleszerelmesedtem. Ráadásul maga a tanúvédelem is mindig érdekelt, így legalább mélyre áshatom magam abban is. (Az FBI honlapján már úgyis ismerős vagyok.)

7. Hét
HANGULAT
A hét főbűn és a hét erény áll a középpontban egy steampunk elemekkel tarkított fantasy történetben. Platón szerint az emberek valaha kétarcú, négykarú és négylábú lények voltak, ám Zeusz túlzottan erősnek ítélte meg őket, ezért szétválasztotta őket, így most mindenkinek meg kell találnia a másik felét a világban. Erre a mítoszra épül a történet, melyben hét, átokkal súlytott fiatal vág neki az ismeretlennek, hogy megtalálják azt, ami megtörheti a hét főbűn súlyát. Az a valami lehet élő, élettelen, egy személy, állat, egy tárgy, valójában még ők sem tudják, mindössze egy-egy pársoros versike szolgál útmutatóként. És van-e valami, amit esetleg kidomborítanék benne? Nincsen. Pusztán szórakozás, tetszett, mikor az egyik hang a fejemben feldobta ezt az ötletet. ^^

8. Fekete hattyú
HANGULAT
Ez itt Riri anime-imádatának kivetülése lenne. Az első hosszabb terjedelmű írásom is egy anime fanfic volt, és nemrégiben arra jutottam, hogy egy AU-val a későbbiekben (vagy sokkal hamarabb) ismét megpróbálkoznék. Az alapmű elköltözne Japánból máshova - bár a főszereplő japán nemzetiségű lenne -, és azok a karakterek, akiket szeretnék megtartani, más nevet/kinézetet kapnának. Az anime kihívás egyik napjánál azt hiszem kifejtettem, hogy legtöbbször a mellékszereplők soha el nem mondott történetei érdekelnek a leginkább, amikre csak nagyvonalakban utalgatnak, ha szerencsénk van. Nos, ezúttal egy ilyen szálat fejtenék ki a saját elképzeléseim alapján. Nem akarom ráerőltetni senkire az animék iránti szeretetemet, de talán ezzel a nézőponttal be tudnám mutatni másoknak, hogy ami véresnek, durvának és teljességgel értelmetlennek hat, annak igenis lehet mélyebb jelentése. (Mint pl. a Battle Royale-nak. Mert a gyilkosságok ott is csak egy mázat képeznek, amin vagy átlát valaki, vagy nem. Ez utóbbi elég sajnálatos.) Az adott anime szereplőinek mind szószerinti, mind átvitt értelemben maszkot kell viselnie. Egy titok miatt pedig a saját verzióm főszereplője ugyanerre kényszerülne.

9. The untitled vetmed project 
HANGULAT
Mindig is meg akartam próbálkozni egy egyszerű romantikus történettel. Aztán rájöttem, hogy ez nekem nem megy. Egyszerűen nem tudok kitalálni semmilyen csavart, semmi olyan pluszt, ami számomra érdekessé tenné. Félreértés ne essék, szeretem az ilyen sztorikat könyvben és blogban is, de nem érzem úgy, hogy a hétköznapisága miatt nekem menne az írása. Talán mert kicsi korom óta a Marvel, a DC, az animék, a sci-fik világa varázsol el újra és újra, nem tudom. Vagy mert ismerem a saját, hétköznapi életemet, és nem hinném, hogy valami hasonló mást érdekelne. Így másik variáció mellett döntöttem. Egyszerű romantikus történet, ahol a főhősnő beleszeret valamilyen misztikus lénybe. És hogy ismét felbukkanjon valamilyen szenvedélyem, az a bizonyos főhősnő állatorvostan-hallgató lenne. Ez a két dolog biztos. Meg az, hogy a cím angol lesz. Ugyanis hiába szeretem jobban a magyar címeket, vannak olyan esetek, ahol a külföldi egyszerűen jobban hangzik és jobban megfog. 

10. Apja lánya
HANGULAT
Ez az utolsó egy novella, pontosabban egy levél. Végzős évem nyarán írtam egy hasonlót édesapámnak, akkor még a felvesznek-nem vesznek fel/a nyomdokaidba léphetek-e vagy nem gondolatok tették ki a jövőképem nagy részét, hisz amióta csak az eszemet tudom, mindig is állatorvos akartam lenni. Számomra ez az abszolút álomszakma, minden nehézségével és szépségével, nem tudnám elképzelni, hogy bármi más legyek. Azóta eltelt két és fél év, velem rengeteg minden történt. Többek között annak az embernek a lábnyomát követhetem, akire a legjobban felnéztem és akinek túl keveset mondtam, mennyire szeretem és milyen büszke vagyok rá. 
(Mert a rákbetegekről szóló történetek nem egy első, igaz szerelemről, vagy a hatalmas, végső önmegvalósításról szólnak. Igen, megváltoztatják az életed. De közben a lényed legnagyobb részét is kivágják...)

Nos, ennyi lettem volna, nektek hogy tetszett? Van olyan ötlet ezek közül, ami megfogott titeket? Sajnos a teljes kihívást illeti, linket nem tudok küldeni, mert nem vagyok rendszeres olvasója a blogoknak, amiken láttam, csak facebookon jöttek szembe velem. Viszont ha van kedvetek, töltsétek ki ezt a 10 címes részt ti is, én igazán jól szórakoztam közben. ^^
Ha az istenek így úgy akarják, 25-én végre végzek a vizsgáimmal - így is háromszor csúsztattam el az utolsót -, és akkor az anime kihívást is be tudom fejezni, illetve készülök egy-két sorozatértékeléssel, plusz egy személyes jellegű cikkel is. Illetve ennek a bejegyzésnek a hatására egy kisebb projekt is körvonalazódni kezdett bennem, aztán majd meglátjuk, azzal mi lesz. :)

2 megjegyzés

 1. Szerintem ez a kihívás tőlem ered. :D (Ezt most itt a reklám helye, kéretik nem megharagudni érte: http://papirfecnis.blogspot.hu/2015/12/12-nap-12-irasgyakorlat.html meg itt vannak az én címeim: http://papirfecnis.blogspot.hu/2015/12/1-nap-10-cim.html). Én is még csak az első nappal végeztem, de ennek az a fő oka, hogy egyszerűen nincs rá időm. Ezért álltam már hozzá úgy a kezdetek kezdetén is, hogy a 12 napnak nem kötelező egymás után jönnie. :D

  Nagyon érdekesek az ötleteid, többet is ki tudnék emelni, amit szívesen olvasnék. Talán a Hét keltette fel legjobban az érdeklődésemet, mert nagyon szeretek mítoszokra épülő történeteket olvasni. :)

  Egyébként nagyon irigyellek, hogy állatorvosnak tanulsz. :) Nekem is ez volt minden vágyam, álmaim netovábbja, de sajnos akárhogy küzdöttem gimiben az emelt kémiával, csúfos kudarcot vallottam, úgyhogy most a végzős évre fel is hagytam vele. De egyszer úgyis állatokkal fogok foglalkozni, valahogy el fogom érni. :)

  Sok sikert az utolsó vizsgákhoz! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! :)
   Ó, igen, tényleg! Egyáltalán nem haragszom, sőt! Nagyon köszönöm, hogy linkelted, legalább ki tudom rakni a forrást. :D Hát, eléggé hosszúak az egyes feladatok, szerintem jó párat nem is lehet megcsinálni egy nap alatt.

   Örülök, hogy több is felkeltette az érdeklődésed. :) A mitológiai alapokra helyezett történeteket én is nagyon szeretem, nagyon tetszik, mikor egy-egy mítoszt valaki a saját felfogása/értelmezése szerint épít be egy történetbe.

   Az emelt kémia egy igencsak ismerős Pokol a számomra is, a legrosszabb rémálmaim főszereplője. Összesen háromszor érettségiztem belőle - szerencsére letudtam mindet előrehozottan, így nem csúsztam egyetem előtt -, de soha többé nem akarom azt a szenvedést átélni. :D De mivel az állatorvoslás nagyjából négyéves korom óta a szerelmem, így megküzdöttem vele. Kívánom, hogy neked is sikerüjön megvalósítani ezt a célt! :)

   Köszönöm, szerencsére már túl vagyok rajta! ^^

   Törlés