Write tag a Kacatos dobozból

 2018. július 24.       0 megjegyzés

Sziasztok!


Alternatív érettségi után egy újabb kérdéssort hoztam, ezúttal a Write taget, amit Lia, a Kacatos doboz bloggerinája hozott létre és amire Anne Hudson hívott ki. Innen is köszönöm neki, hogy gondolt rám! Liának pedig köszönet a szuper ötletért, felüdülés volt a csomó book és olvasós tag után ráfókuszálni az írásra és hátha ez egy jel, hogy végre valami épkézlábat is adhatok majd ki történet formájában a kezeim közül. (Legalább már megnyitottam a megfelelő Word dokumentumokat.)

Szabályok: 
 1. Másold be a szabályokat és a kérdéseket a bejegyzésed elejére! 
 2. (Ha másolásvédelem van az oldaladon, jelöltjeidet irányítsd a Kacatos dobozra, innen el tudják vinni őket.) 
 3. Linkeld annak a nevét, aki jelölt téged! 
 4. Válaszolj a kérdésekre! 
 5. Ha van ötleted, használd ki a +1 lehetőséget! ;) 
 6. Jelölj te is bloggereket a játékra és linkeld az oldalukat! 
 7. Értesítsd őket a jelölésről!
Kérdések:
 1. Hány évesen írtad az első történeted/versed? (Amit nem sulis háziként alkottál.)
 2. Miről szólt?
 3. Ki/mi volt az oka, hogy elkezdtél írni? Honnan jött az ötlet?
 4. Ki volt az első, akinek megmutattad valamelyik művedet?
 5. Milyen zsánerben alkottál eleinte?
 6. Hogyan írnád le a kezdeti munkamódszered, időbeosztásod?
 7. Van-e valami érdekességed a kezdeti időkről, amit elmesélnél? :)
 8. Újra írnád az első történeted? Ha igen, miért: a karaktered vagy a történet miatt? (Anne Hudson plusz kérdése)
 9. Az én plusz kérdésem: Melyik az a zsáner, amiben soha nem alkotnál? Miért?
+1 Bármit kérdezhetsz, ami az írás kezdetéhez kapcsolódik. (Ne felejtsd el ezt a szöveget is bemásolni, hogy a te jelölted is kitalálhasson valamit!)

És akkor jöjjenek is a válaszok! 👀

1. Hány évesen írtad az első történeted/versed? (Amit nem sulis háziként alkottál.)
Szerintem ezt már kívülről fújja mindenki, aki kicsit is figyelemmel követte blogos "karrierem". Még általános alsóban elő voltam fizetve az ún. Szivárvány magazinra, ami ilyen tipikus kisiskolásoknak szóló újság volt képregényekkel, fejtörőkkel, barkácsolással, színezővel. Minden évben indítottak egy versenyt többféle kategóriában - ha jól emlékszem, volt plakátkészítés, mesemondás és meseírás -, amire 2-4. osztályosok jelentkezését várták (ki kérem magamnak, már hét évesen is atomkirály mesemondó voltam). Nyolc éves Ririke pedig valamiért úgy döntött, ő biza elindul a meseíró versenyen - vagy elindították, mert a tanáraim szerettek ilyet csinálni. Szóval, nyolc voltam, mesém pedig a roppant kreatív Delfin és a fóka címet viselte - soha nem találjátok ki, miről szólt -, és meglepő módon lezúztam a korosztályom és 2. helyezett lettem. (Az 1. helyezett történetét állítólag valami helyi fejes kislánya írta, de igazából nem is ő, hanem az anyja, szóval már nyolc éves koromban is megbundázták a versenyeimet...)

2. Miről szólt?
Meglepő módon egy delfin és egy fóka barátságáról. Akkoriban nagy Pufóka fan voltam, és máig kedvenc állatfajom mellé muszáj volt beraknom azt a fekete szemű, hófehér, bolyhos kis torpedót is. Sajnos bővebben nem emlékszem rá, de ha feltúrnám a lakást és a garázst, valahol biztos megtalálnám az eredeti kéziratot.

3. Ki/mi volt az oka, hogy elkezdtél írni? Honnan jött az ötlet?
Az előzményt már kifejtettem. Viszont onnantól kezdve a maradék két alsós évemben is indultam ezen a versenyen, harmadikban magyar népmesék ihlette történettel, negyedikben pedig igaz történet alapján írt mesével, ami a legelső nyulamról szólt. Aztán az évek váltották egymást, elhagytam a félfamentes A5-ös lapra való körmöléseket, jöttek a füzet történetek, majd a Word doksis írások. Hol hosszabbak, hol rövidebbek. Röviden elmondható, hogy az írás, mint hobbi már a kezdetektől az életem része volt.

4. Ki volt az első, akinek megmutattad valamelyik művedet?
A meséimet anyukám bétázta le. Volt egy időszak, amikor csak meséltem az ilyen-olyan történeteimről egy nagyon közeli barátomnak még általános alatt, aztán mikor a sestraparabataiom belépett az életembe, azóta neki mutogatom őket, akár akarja, akár nem.

5. Milyen zsánerben alkottál eleinte?
Nagyon sokáig fanficeket írtam, amiket különböző animék ihlettek. Volt Bleach - Soul Eater crossover, Naruto és Fairy Tail fanficem, valamint egy Kuroko no Basket ficem, amit már jó pár éve félbehagytam, de még mindig vannak elvetemültek, akik szeretik. Egyébként majdnem mindig romantikus, misztikus-romantikusban alkottam, fűszerezve fantasy, akció és kaland elemekkel.

6. Hogyan írnád le a kezdeti munkamódszered, időbeosztásod?
Iskola és különórák után az íróasztalomnál (fun fact, most is pontosan ugyanannál ülök), egy köteg félfamentes A5-ös lapra írtam ceruzával és sorvezetővel. Azóta ezt átváltották a hegyekké halmozott jegyzetfüzetek, az Evernote app és a Word dokumentumok. Időbeosztásom szerintem sosem volt konkrét, írtam, amikor időm és kedvem volt, erőltetni sosem erőltettem semmit - mert nálam abból nem sül ki semmi pozitív, ha rágörcsölök valamire -, ez azóta sem változott. Szomorú lennék, ha a kedvenc hobbim olyan kényszerré válna, mint a tanulás vagy a mosás, takarítás.

7. Van-e valami érdekességed a kezdeti időkről, amit elmesélnél?
Ahogy fent említettem, a negyedikben írt nyulas mesém igaz történet alapján íródott. Nagy vonalakban egy albínó házinyúlról, Hópihéről szólt, aki meglépett a nyúltelepről, mikor vágóhídra akarták vinni, és végül otthonra talált egy tanyán egy kislánynál. A valóságban apukám a lóklinikáján, az egyik boxban talált egy albínó kisnyulat, aki vélhetően tényleg a közeli telepről szökött meg valahogy. Mi Snowynak hívtuk, jó pár hónapig élt a klinikán, ami az ő hatalmas birodalma lett, halálra rémített néhány lovat, és végül apu elajándékozta egy tenyésző ismerősének. A legelső almával még találkoztam is. ☺️🐇

8. Újra írnád az első történeted? Ha igen, miért: a karaktered vagy a történet miatt?
Az első történetem, ami nem mese volt, az a szintén már említett Bleach - Soul Eater anime crossover volt. Nem hinném, hogy újra írnám, mert a Bleach lázam már nagyon rég elmúlt és marha mélyen bele kellene ásnom magam ismét, hogy hűen visszaadjam a világot (a Soul Eater máig a kedvenc animém), de nagyon szeretem újra és újra elolvasni a meglévő fejezeteket. 

+1 Melyik az a zsáner, amiben soha nem alkotnál? Miért?
Horror. Egyszerűen azért, mert utálom, gyűlölöm, rohadtul fosok mindentől, ami egy kicsit is horrorra hajaz (kivéve a Stranger Things, de azt is milliószor meggondoltam, hogy el akarom-e kezdeni). Valamiért az ismeretségi körömben egy csomóan azt hiszik, szeretem a horrort, pedig ha valaki ilyet akar elolvastatni vagy megnézetni velem, az megtalál a világ másik végén. És talán a krimi, mert valamiért nem érzem magam elég okosnak ahhoz, hogy úgy írjak egy rejtélyről, úgy hintsem el közben az információkat, hogy a végén a csattanó nagyot üssön.

Kihívottjaim: Mivel ahogy néztem, már mindenkit kihívtak, akiknek ismerem és követem a blogjait, így kihívottam mindenki, akinek megtetszett és szeretné kitölteni! 🤗

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése