Esti mese felnőtteknek

 2019. január 20.       0 megjegyzés

Sziasztok!


Aki csak egy kicsikét is ismer közelebbről, az pontosan tudja, mennyire oda meg vissza vagyok a klasszikus mesékért vagy azoknak bármiféle feldolgozásáért. Bizony, én vagyok az a lány, aki leszarja, hogy a Disney azzal csinál pénzt mostanában, hogy a legkirályabb meséit viszi a mozivászonra élőszereplős változatban - még fizetek is érte. És nem egy olyan könyv ül a könyvespolcomon, amit az esetleges rossz értékelések ellenére is megvettem, mert Szépség és a szörnyeteg átdolgozásként reklámozták. Így aztán nem volt kérdés, hogy mikor megkaptam az 1+1 hónap ingyen HBO Go felhasználást, a Mondj egy mesét (Tell Me A Story) című tízrészes sorozat az elsők között volt, amit végignéztem.

Trailer | Intro
A sorozat stílusosan 2018 halloweenján látott napvilágot, besorolása +18-as pszichológiai thriller. Egy mexikói alapra, az Érase una vez-re épül és a világ legismertebb meséit gondolja újra, az első évadban a Három kismalac, a Piroska és a farkas, valamint Jancsi és Juliska történetét eleveníti meg napjaink New Yorkjában szerelemmel, bosszúval és (jó sok) gyilkossággal fűszerezve. (Mesék + pszicho thriller = fosós Ririt megvették kilóra.) Ahogy kitalálható, három külön szálon futó történetet kaptunk, amik a sorozat több pontján szépen, lassan elkezdenek kapcsolódni egymáshoz.
A három kismalac egy rablással kezdődik. Jordan Evans (James Wolk) megkérte barátnője, Beth kezét, a pár éppen jegygyűrűt választ, mikor is az ékszerüzletbe betör három, (bazi ijesztő) malacmaszkos, fegyveres férfi (Paul Wesley, Michael Raymond-James és Dorian Missick), és miközben ellopnak egy zsák csiszolatlan gyémántot, tűzharc bontakozik ki, melynek egyetlen halálos áldozata lesz - Beth. Mivel a rendőrségre kevéssé számíthat, a teljesen összetört, mentálisan eléggé kétséges állapotú Jordan önálló hajtóvadászatba kezd, mely során maga kapja el és bünteti meg a meglógott "malacokat". Külön érdekesség, hogy az egyiküket az a Michael Raymond-James játssza, aki a szintén mese alapra épülő Once Upon A Time-ban Rumplestiltskin fiát alakította - ugyan elég kevés mosolyognivaló van a sorozaton, de ez épp egy szívderítő párhuzam volt.
A Piroska és a farkas szálban az édesanyját gyászoló, bajkeverő Kayla (Danielle Campbell) New Yorkba költözött apjával a nagymamájához (Kim Cattrall). Amellett, hogy lóg új iskolájából, problémás kölykökkel barátkozik, igazán akkor ül bele a tutiba, amikor teljesen beállva, egy buliban megismerkedik Nickkel (Billy Magnussen), akiről egy egyéjszakás kalandot követően kiderül, hogy az új helyettesítő tanára. Ám a hamar kialakuló, ártatlannak tűnő tiltott tanár-diák románc nem várt, hátborzongató rejtélyhez vezet, amely egyenesen Kayla anyjának haláláig és széthullott családjának titkaiig vezet vissza. Nekem kettejük története volt a kedvencem, ugyanakkor az is tény, hogy ettől csináltam össze magam a leginkább és takartam el legtöbbször a szemem.
Jancsi és Juliska története a magára hagyott testvérpár, Hannah (Dania Ramirez) és Gabe (Davi Santos) képében elevenedik meg: a nővér sokat megélt, képzett ex-katona, míg a fivér táncos egy melegbárban, aki egy szerencsétlen véletlen során gyilkossági ügybe keveredik, a csodálatos mézeskalács házikó pedig egy sporttáskányi pénzként kerül hozzájuk. Azonban rossz embertől nyúlták le új élet reményében, hiszen attól a pillanattól kezdve, hogy lelépni készülnek New Yorkból, orgyilkosok tömege szegődik a nyomukba, akiknek feladata, hogy visszaszerezzék a gonosz boszorkány pénzét és likvidálják a testvérpárt.
Maguk a mesei elemek amolyan metaforákként fordulnak elő a sorozatban, így ha valaki a Once Upon A Time hátborzongatóbb verzióját várja, azt ki kell ábrándítsam - bár számomra ez egyáltalán nem jött le negatívumként, sőt, külön tetszettek a fel-felbukkanó utalások. Ugye ott van mindjárt a három malackmaszk Jordan történetében, aki később odáig jut, hogy Farkasnak kezdi hívni magát, míg a három rabló anyagilag három teljesen különálló életet él. Kayla ruhatárában újra és újra felbukkan egy bizonyos piros, kapucnis esőkabát, emellett egyre különlegesebb és szorosabb kapcsolat alakul ki közte és a nagyanyja között, illetve a lánynak van egy farkast ábrázoló tetoválása is. Hannah és Gabe testvéri kapcsolata és múltja is egy kikacsintás az eredeti mesére, illetve angolul Jancsi és Juliska Hansel and Gretel néven ismert, így a nevek kezdőbetűi is stimmelnek. Plusz a történetszáluk vége egészen hasonlít ahhoz, ami Jancsival és Juliskával is történik.
Ezek a mesehősök ízig-vérig igazi fucked up karakterek - jobb kifejezés nem jut eszembe -, a 18-as karika pedig szerintem igencsak indokolt, nemcsak a véres-brutális jelenetek miatt, hanem alapból a szereplők lelkiállapota is okot szolgáltat erre. Ettől függetlenül nekem iszonyatosan tetszett. Az első, ami megfogott benne, az a gyönyörű, mégis kissé hátborzongató intro volt, amit feljebb be is linkeltem. Sok sorozatot láttam már, de ezé mindenképpen a Top 5 között van, igazi műalkotás. Emellett számomra a színészek is királyuk játszották a nekik osztott, messze nem kétsíkú szerepeket: például a rohamosan romló lelkiállapotú Jordant, a megtört, drogfüggő Eddie-t, a kemény, háborút járt Hannah-t, és Nick-et, akitől végig felállt a hátamon a szőr. A legnagyobb csavart pedig az szolgáltatja, amikor egy ponton a három szál hirtelen összekapcsolódik és a sok, külön életet élő, a maga kalamajkájába keveredett szereplő egy helyen és időben találja magát. Negatívumként talán a történetszálak lezárását tudnám felhozni, ami nem igazán illik a kilenc és háromnegyed részen uralkodó hangulathoz, de mivel mégiscsak mese feldolgozásokról beszélünk, valahol azért számítani lehetett rá.
Összességében, ha valaki hozzám hasonlóan imádja - vagy egészen kedveli - az ilyen átdolgozásokat és/vagy a kemény pszichológiai thrillereket, annak mindenképpen ajánlom, hogy nézze meg a Mondj egy mesét! Össz-vissz tíz, ötvenperces részről beszélünk, ráadásul egy kerek, lezárt történettel, elvarrt szálakkal. A sorozat készítői ugyan már bejelentették, hogy a CBS csatorna berendelte a második évadot, abban állítólag teljesen új mesék kerülnek majd a középpontba. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése